✅ El misteriós trader que va sacsejar Wall Street relacionat amb una important empresa espanyola

Rate this post

Per als hedge funds era una oportunitat massa temptadora per ignorar-la. El 2015, brokers que treballaven en nom d’un client misteriós de Londres van oferir a aquests fons participar en una operació que era impossible que ocasionés pèrdues: apostar al fet que la paperera noruega Norske Skog amb problemes deixaria de pagar el seu deute de manera imminent. Els hedge funds van comprar centenars de milions de dòlars en contractes de CDS que els reportarien beneficis en cas d’impagament. Però quan es van adonar de qui estava a l’altra banda del negoci ja era massa tard: havien quedat atrapats.

Aquesta persona era Akshay Shah, un director gerent de la unitat de fons de cobertura GSO del grup Blackstone, que durant gairebé deu anys va idear i dirigir una sèrie d’operacions no convencionals que el van convertir en l’operador més temut en els mercats crediticis europeus. Va causar pèrdues milionàries a una sèrie de fons d’inversió lliure amb les seves operacions, 3 demandes judicials i disputes entre el grup més gran de capital risc del món i alguns dels noms més poderosos de les finances.

Aquestes operacions també van posar de manifest que s’havia produït un canvi en l’equilibri de poder a Wall Street des de la crisi financera: les entitats bancàries que abans dominaven el mercat, com Goldman Sachs i altres bancs d’inversió, van cedir el lideratge a institucions no bancàries com Blackstone.GSO va aprofitar la gran influència de Blackstone per intervenir directament en empreses amb problemes i maximitzar els beneficis de les seves operacions financeres. Va inventar l’impagament manufacturat: oferia a una companyia un finançament favorable per convèncer-la que no pagués intencionalment el seu deute amb la finalitat de desencadenar pagaments per contractes de CDS, però sense que la companyia s’enfonsés. En fer això, GSO tenia un avantatge sobre els seus rivals.GSO mai ha estat acusada d’infringir cap regulació. Va declarar que l’ajuda que prestava a empreses en dificultats a canvi que generessin pagaments per contractes de CDS era ben rebuda per aquestes companyies, ja que els ajudava a sobreviure. “Els nostres plans de finançament tenien termes molt favorables i proporcionaven un suport financer crucial a empreses amb milers d’empleats.

També complien totalment les regles del mercat”, va dir Blackstone en un comunicat. Experts assenyalen que l’èxit de GSO es devia a la seva atenció al detall ia la capacitat inigualable i la infraestructura de Blackstone per donar suport a les seves operacions i accedir a informació. També aprofitava la mida, els diners, la influència i la reputació de Blackstone per contactar amb equips directius d’empreses. Quan Shah, nascut a l’Índia i educat a Cambridge, va entrar en GSO el 2008 procedent de Lehman Brothers, s’havia llaurat la reputació de ser un analista perspicaç a la taula de negociació de renda fixa de Lehman. I en GSO, que aquest any havia estat comprada per Blackstone, Shah va començar a buscar formes de guanyar diners amb els seus fons d’inversió en el mercat de deute europeu.

Persones que el coneixen, assenyalen que analitzava minuciosament centenars de pàgines de documents tractant de trobar petits detalls que per a altres passaven desapercebuts. Una vegada que detectava esquerdes en el text d’una clàusula, ideava operacions financeres amb CDS sobre l’impagament d’una empresa. GSO presentava directament a l’equip directiu d’una empresa propostes que garantien que obtindria beneficis amb el CDS. En el cas de Codere, una companyia espanyola de jocs d’atzar amb escassos recursos, Shah va utilitzar l’impagament manufacturat. Va oferir a Codere liquiditat per a tota la vida el 2013 amb la condició que Codere pagués els interessos pels seus bons cotitzats uns dies després de la seva data de venciment, el que causaria poca preocupació als titulars dels bons però desencadenaria els pagaments per CDS. Tot i la publicitat no desitjada que va atreure el cas de Codere per Blackstone, Shah es va convertir en un dels principals directors generals de GSO i va entrar en el seu comitè d’inversió europeu. Després va arribar l’operació del CDS d’Norske Skog, que va donar lloc a una aferrissada disputa legal amb el fons d’inversió lliure BlueCrest.

En aquest cas, el que va fer GSO va ser cobrar als altres fons de cobertura grans primes per apostar pel ràpid enfonsament de l’empresa i després la va mantenir viva el temps suficient per no haver de pagar res. Els contractes de CDS es van signar el juny de 2016 i el desembre de 2017 Norske Skog es va declarar en quiebra. Pero uns mesos abans, a la primavera de 2017, Shah va marxar de cop i volta de GSO, qui va liquidar un fons de deute en dificultats de més de 3.000 milions de dòlars que gestionava ell. Després va crear el fons d’inversió lliure Kyma Capital dirigit a companyies endeutades més petites, el qual ha declarat que “acolliria amb satisfacció qualsevol canvi regulador que millori l’estabilitat, la durabilitat i la liquiditat dels mercats de CDS”.

Però els experts creuen que el mal ja està fet, ja que les operacions de GSO han mostrat el fàcil que és per a les entitats grans alterar els mercats en què operen. “Aquest comportament soscava la viabilitat del mercat de CDS, el qual s’ha reduït considerablement des de la crisi. I si aquest comportament continua, es reduirà encara més”, diu Henry Hu, professor i expert en derivats de la Facultat de Dret de la Universitat de Texas.

Un exempleat de GSO declara que els beneficis que generen aquestes operacions polèmiques de CDS ja no compensen la publicitat que ocasionen i que la unitat de crèdits de Blackstone prefereix ara fer préstecs directes a empreses privades. “A Blackstone no li agrada aquesta publicitat i el 2018 ha de semblar un proveïdor amistós de capital” . Aquesta actitud més conciliadora s’ha posat de manifest per la resolució amistosa del cas de la constructora Hovnanian, a la qual GSO va oferir un impagament manufacturat, i per l’acord amb Goldman, pel qual GSO ha recomprat alguns contractes de CDS amb què el banc va perdre diners.

Comparteix!!!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *