✅ Com afectaria l’economia de l’estat espanyol la independència de Catalunya?

Rate this post
A part de tota la tensió, incertesa i volatilitat que genera el conflicte sobre la independència Catalana, podem observar com l’IBEX 35 va mantenir la seva posició per sobre dels 10.200 punts durant els mesos posteriors al referèndum català.

En canvi ara, amb la sortida de Mariano Rajoy del govern espanyol i l’última setmana del seu mandat, l’IBEX es va desplomar en qüestió d’hores i la prima de risc es va disparar també a conseqüència de la crisi de govern italiana.

Això ens dóna una pista que el desig dels mercats és que els dos contrincants (Espanya i Catalunya) promoguin una posició oberta a la comunicació i al diàleg entre ells, el que la realitat reflecteix és que tots dos mantenen una posició tensa, que genera tensions, incertesa, sense claredat i generadora de volatilitat.

En termes de mida i població, Catalunya és comparable a diversos països europeus, com Suïssa. Encara que té el 16% de la població espanyola, genera el 19% del PIB d’Espanya i el 25% de les seves exportacions. El seu PIB per persona és actualment un 14% superior a la mitjana de la UE (però lleugerament inferior al d’altres regions d’Espanya com la regió de Madrid, el País Basc i Navarra). Mentrestant, la resta d’Espanya té un PIB per persona d’aproximadament 10% -15% per sota de la mitjana de la UE. La desocupació també és més baix a Catalunya que a la resta d’Espanya, i similar al de la regió de Madrid.

Això vol dir que Catalunya, així com el nou estat espanyol que emergeix d’una divisió, podrien ser països perfectament viables pel seu compte. Per descomptat, hi hauria conseqüències econòmiques per a tots dos després d’una divisió, però això pot ser pitjor a curt termini que a llarg termini.

Per descomptat, Catalunya haurà d’invertir en la creació de noves estructures estatals, com ambaixades i un banc central. Això pot costar més del que Catalunya paga ara per la proporció de les mateixes estructures per a un estat més gran. Per contra, el nou govern espanyol podria fer servir la divisió com una oportunitat per simplificar les seves pròpies estructures administratives, ja que les preferències de la resta de la població espanyola serien més homogènies sense Catalunya.

Ja van observar alguns dels indicis dels efectes i resultats que la possible Independència de Catalunya provocaran en l’IBEX 35 i també els que provoca una crisi institucional com la de la setmana passada amb el canvi de president a l’estat espanyol.

Diferents inversors espanyols i inversors estrangers han canviat les seves estratègies reduint el pes que mantenien a l’IBEX 35, com en cada crisi, així també, diverses empreses influenciades per la incertesa generada amb el conflicte català van decidir que les seves seus siguin traslladades fora de la regió, però ja van confirmar que l’impacte va ser pràcticament inexistent.

Observant aquesta situació des de l’aspecte tècnic, és fonamental mantenir preparat per a qualsevol eventualitat marcant els nivells de suport i resistència de manera consistent.

Amb tot això, el que deduïm és que la “divisió” d’un estat, i el naixement d’un altre, és en realitat una oportunitat per a tots dos si es fa des d’una estructura sòlida d’estat, mostrant símptomes de tenir una proposta atractiva per a inversors i generant la tranquil·litat que els mercats necessiten per poder invertir i creure en un projecte de país.

Comparteix!!!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *